Aktuellt NU

 
Vid förfrågningar och dylika kontakta oss gärna via E-mail  eller telefon. Vi får tyvärr inte någon notis om att det lämnats något meddelande på vår hemsida. Därav kan det ibland dröja innan ni får ett svar. 

 OBS: Alla produkter är designade och formgivna av Smedja Therese AB. Upphovrättslagen gäller!

 

 

Oktober är nog en av de månaderna jag tycker mest om. Färgerna, alla grönsaker och svamp man kan fylla förrådet med. Men framförallt att det börjar bli mörkt ute, så man kan sitta inne å kura med en god bok och fullt med levande ljus.

Som smed älskar jag ju att kunna tända upp i alla våra smidda ljustakar och ljuskronorVinkar

Hade här tänkt tillägga att det blir lite lugnare tempo när hösten kommer, men efter att gjort en lista över allt som måste göras under oktober månad tar jag bort det. För det visade sig när allt kom ner på pränt att även denna månad blir fullknökad.

Har dessutom lyckats dubbelboka Gråter. Vi brukar alltid vara med på Höstmässan på Hjälmsäter, i år blir det tyvärr inte så, då jag bokat in studiebesök.

Men nästa år är vi där igen.

Galen Utstälningen: Järnsmeden i myt och verklighet plockades ner den 27 september, den fick några extra dagars visning tid, vilket var väldigt kul. Men det kändes även väldigt vemodigt att se den läggas ner i stora lådor och dylika.

Det har varit så himla kul att jobba med Vänermusets kunniga personal för att ta fram den. Det har även varit intensiva månader under dess visningstid. Bl.a. har jag haft föreläsning om hur smeden jobbar och tar fram produkter idag, det har varit barnsmide utanför museet i somras där ca 70 barn fick testa. Tyvärr infann sig brandförbud så det blev kallsmideRodnarmen ungarna tyckte det var kul i alla fall. Med pensel och färg målade jag eld på dem istället. Min mor Echset hade även luffarslöjd med dem.

Under septembermånad var det över 300 elever som genom Skapande skola, Vänermuseet och oss fick smida små halsband. De fick även testa luffarslöjd som Arne Andesson visade dem. Lektionerna förflyttades till museets lokaler under den dag då varje klass skulle ha smide.

Ungarna älskade det! Här är två av alla positiva kommentarer som sagts:

-Detta är roligare än tv-spel och det ÄLSKAR jag!

- Detta är det roligaste som vi fått göra under hela 3:an!

Man kan ju inte annat än bli lycklig efter sådana kommentarer som dessutom kom trots att eleverna fick stå i både regn och stormbyar, vilket det var gott om i september månad. Jag skojade en dag, att det var tur att ungarna kunde hålla sig fast i de tunga städen , annars hade vi fått hämta dem i Vänern.Galen

När utställningen packades ner, fick jag nästan hålla tillbaka tårarna, det positiva är att det är en vandringsutställning!Ler stort

Nästa gång den visas blir till våren då den sätts upp på Forsviksbruk. Ni som missade se den nu har då möjlighet att göra det då.

Nu ska jag försöka fokucera så jag kan försöka få till den bok som jag planerat att skriva under många, många år om smedens historia, som faktiskt är anledningen till varför Vänermuseet blev intresserad av att göra utställningen, när jag nämnde att jag samlat info i 25 år för detta ändamål och även för att jag hade funderingar på att göra en doktorsavhandling i ämnet. När boken blir klar vete Gudarna........Vinkar

GalenSnart sätter höstens kurser igång! Alla dessa är nu fulla men veckan efter nyåret läggs vårens kurser ut.

Om man vill gå en kurs kan man läsa mer under fliken: Helg smideskurser.

Höstens kurser kommer att bli:

27-28 Okt  FULL!

10-11 Nov  FULL!

8-9 Dec      FULL!

 

 

Smedjan har fått tillåtelse att använda dessa bilder.

 

GalenSmyckes-kollektion: Götska Pärlor, som Smedja Therese AB tagit fram släpptes i juni 2017 . Tre kommuner och 7 intressanta platser är än så länge knutna till Götska-pärlor. Fler har visat intresse. Detta jobbar smedjan vidare med. Även hemsidan jobbas det med, så fort tid finnes...

Vet du någon kommun eller ställe med spännande historia i Götaland, som skulle vara intresserad av ett eget smycke att sälja, så hör gärna av digCool

Läs mer på: www.gotska-parlor.se

 

 

I Götska Pärlor`s kollektion ingår även Sankta Brigida-smycket. Under tidig medeltid var hon ett mycket stort Helgon och kallades i Europa Birgitta. Inte att förknippa med Heliga Brigitta som levde betydligt senare.

Enligt Äldre Västgötalagen ska Olof skötkonung döpts i Husaby 1008 just i Birgittakällan, Brigidas källa. I den lilla flaskan, som medföljer smycket, är det vatten i från denna källan.

Brigida är bl.a. Smedernas Gudinna och därför har vi placerat ett litet städ bakom Brigida-korset.

Brigida -smycket går att köpa i smedjan, de övriga medaljonger på respektives plats.

VinkarNi vet vell att vi även kan rita och tillverka företags presenter??Givetvis packas alla presenterna, så det är smidigt och enkelt att lämna över vid behov.

Trots att vi hade Skapande skola på Vänermuseet 3-4 dagar i veckan förra månaden blev flera smides-arbeten  klara, bla gravkors och stor fem-armad kandelaber.

Vi hade Höstrundan på Kinnekulle andra helgen i februari och sista helgen i februari var vi på Åsle Tå under konstnatten i Falköping. Ett mycket trevligt upplevelsemuseeum som är värt ett besök.

Det var en intensiv helg där vi både smidde i den gamla smedjan i stort sett hela tiden och hade konstutställning i utställningshallen. Den började på fredagen kl 18-23, Lördag 12-01 och sön 11-14. Massor av besökareLer stort

Vad man inte får glömma är att det är mycket förarbete och efterarbete med att vara med på det oxåCool. Vi var rejält trötta på söndag kväll!

 

 Andra arbeten som är pågång i smedjan är:

¤ Spisstolpe med ölöppnare och smisjärn. påbörjat.

¤ Stor ljuskrona

¤ Stor skulptur till Uddevalla, skissarbete pågår.....

¤ Dekoration på stor grill. Påbörjad

¤ Påskljustake Ledsjö kyrka

¤Skissarbete 80 m staket.

¤ Balkongräcke

¤ Niclas kommer att vara motage-ledare för stålkonstruktionen på ett stort bygge (höghus) i Skövde.

Givetvis är det massa mindre saker som krokar, smycken mm som ska göras. Även några studiebesök och Happinings är inbokade. 

Fullt ös i smedjan.Ler stort

Lite bilder längre ner....Cool

 

 Vi önskar dig en fortsatt härlig höst!

Har du frågor går det bra att ringa ossLer stort

Mvh Therese och Niclas

 

 

5-armad kandelaber till Vänermuseet.

 

Obs:Jag får ingen notering när du skriver här nere: Vid beställning eller förfrågan kontakta oss istället via telefon eller mail. Så kan du få svar fortare. Tack på förhand!

Mvh Therese och Niclas

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

11.08 | 11:55

Hej!
Försökt maila utan att lyckas därför skriver jag här. Besökte er den 13 juli med grindfunderingar. Vi har bestämt att avvakta i år. Vi återkommer.

...
30.07 | 09:45

Ser tyvärr inte alltid meddelanden här.
Men min mail brukar funka bra
Har inga på lager nu, men kan givetvis göra i den storlek du önskar.
Mvh Therese

...
30.07 | 09:41

Hej Ninan
Ser inte alltid meddelanden som kommer här.
Men ja, mejladressen stämmer
Mvh Therese

...
30.07 | 09:38

Hej Erik
Ser inte meddelanden ibland.
Kanske försent nu, men ring oss så kan vi kolla på det, om du fortfarande är intresserad.
Mvh Therese

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS