Aktuellt NU

 
Vid förfrågningar och dylika kontakta oss gärna via E-mail  eller telefon. Vi får tyvärr inte någon notis om att det lämnats något meddelande på vår hemsida. Därav kan det ibland dröja innan ni får ett svar. 

 

OBS: Alla produkter är designade och formgivna av Smedja Therese AB. Upphovrättslagen gäller!

 

Redan FebruariGalen

 

Galen3 Februari hade vi vår 6:e Brigida ceremoni här i Husaby. Då ett snöoväder drog in under fredags natten och fortsatte under förmiddagen över Götaland fick vi en del återbud.                                                                             Men ca 50 personer trotsade vädrets makter och började kl. 15.00 med att äta soppa i Hembyggdsgården. Då hade även snöovädret sedan några timmar dragit över.

Kl.16.00 var det en fin och kort Brigida-mässa i vår vackra kyrka. Utanför föll mörkret och när alla sedan tände sina facklor för att gå ner till Brigidas källa blev det oerhört stämmningsfullt.

Vid källan hade vi: Brigida-vänner belyst upp källan, tänt en eld och massa marsaller. Platsen brukar redan i vanliga fall utstråla lugn och magi. Nu var den helt underbar!

Den som nu ville kunde genomföra ceremonin genom att gå barfota tre gånger upp och ner i den lilla bäck-foran som bildas av källans flöde, sedan ta vatten på sitt ansikte och ev. sin slägga. Den som inte vill slipperVinkar. Man knyter ett vitt band i något av träden runt källan och sedan ber man om Brigidas beskydd för det kommande året.

Efteråt blev det lite smidesdemo i smedjan, där jag: Therese smidde en stund på det Brigida-kors som i framtiden ska sättas vid källan. Undertiden hade Niclas tänt grillen. För kvällen avslutas alltid med picknick i smedja och Cafeet. Var och än tar med sig mat och dryck mm. Smedjans dörr låses när den siste gästen behagar gå hem. I år blev det 4 på morgonen.

Låter det som något du vill vara med på nästa år??                    Inbjudan brukar komma ut runt jul varje år och man måste då anmäla sitt intresse för att vara med.

 

Men varför Brigida-ceremoni?????

 

Sedan sex år tillbaka är vi 4 personer som bestämde oss för att uppmärksamma vår Brigida-källa här i Husaby och sprida kundskap om den. 

 

 Vi anordnar ceremonier och guidningar och har många ideer för att synliggöra denna lilla historiskt viktiga plats.                För enligt Äldre Västgötalagen ska vår förste svensk döpte kung Olof Skötkonung ha döpts i denna källa.                      Brigida är Irlands tredje största helgon och Smedernas Gudinna.

 

I slutet av Juni 2017 fick vi en inbjudan att komma till Irland och berättade om vår Brigida-källa och vår ceremoni, på ett stort seminarium i Waterford. Biskopsgårdens BoB och Smedja Therese åkte dit. Det var oerhört givande. Nu håller vi på att knyta ihop dessa kontakter vi fick där.

 

Vi har även knutit kontakt med Birgitta-logen i Skövde och ser om vi kan ha ett samarbete. ( I Europa kallades hon Birgitta i stället för Brigida under medeltiden)

 

Vi ska innom kort starta en förening och jobbar just nu med att göra en hemsida.

 

Som jag nämde är vi 4 personer som jobbar med detta på den lilla fritid vi kan hitta. Men det är fasligt kul.

 

Här är Brigidas vänner:

 

Lotta Unger Biskopsborgens BoB  och ägare av källa och borg.

 

Patricia Sahlgren HusabyPonnyturer

 

Niclas Engdahl Smedja Therese AB

 

Therese Engdahl Smedja Therese AB

 

 

 

 

 

 

 

Brigidas-vänner: Niclas, Patricia, Therese och Lotta
Brigida ceremoni i Husaby
Brigida-smycke framtaget av Smedja Therese.
Våra kläder med handmålade emblem. (Går att beställa)
Hjorthuvud. Utsmyckning dubbelgrind.

För övrigt i smedjan under februari

 GalenVi har flera större beställda arbeten.  Bl.a: Utsmyckning till kyrkogård, påskljustake till kyrka, trappräcke och glaspartivägg till en villa. Dessa jobbar vi vidare med under månaden och frammåt. De stora dubbelgrindarna som vi jobbat med ska monteras på plats under månaden oxå.

 

 

 

GalenÅrets andra smideskurs går av stapeln: 17 och 18 Februari.

Om man vill gå en kurs finns det fortfarande 2 platser kvar den16-17 Juni. Mer kan du läsa under fliken: helgkurser.

 

 

 

GalenJobbar även med ett stort utställnings-projekt som ska bli en vandringsutställning. Smedjans uppdragsgivare är Vänermuseet i Lidköping.

 

Utställningen: Järnsmeden i myt och verklighet har vernisage 20 Maj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GalenDen nya smyckes-kollektion: Götska Pärlor, som Smedja Therese AB tagit fram släpptes i juni 2017 . Tre kommuner och 7 intressanta platser är än så länge knutna till Götska-pärlor. Fler har visat intresse. Detta jobbar smedjan vidare med. Även hemsidan jobbas det med, så fort tid finnes...

Läs mer på: www.gotska-parlor.se

 

 

GalenI oktober levererade vi smycken till yttligare en butik/galleri  som köpt in Smedja Therese Designs smyckes-kollektion: "Raw Power from Sweden".

Nu har vi två butiker i USA och innom kort två i Sverige som säljer dessa smycken. Jag väntar på bilder från den nya butiken/gallerit så mer info kommer!

 

 

 

 

 Vi önskar dig en härlig februari!

Har du frågor går det bra att ringa ossLer stort

Obs:Jag får ingen notering när du skriver här nere: Vid beställning eller förfrågan kontakta oss istället via telefon eller mail. Så kan du få svar fortare. Tack på förhand!

Mvh Therese och Niclas

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

04.12 | 16:26

Hej Camilla. Priset varierar på hur stor den ska vara. Men ring eller maila oss så får du pris
Mvh Therese

...
16.11 | 12:45

Så fin.. vad skulle en sådan ljuskrona kosta?

...
31.10 | 10:04

Hej Hellen.
Det skulle nog kunna ordnas. Jag gör presentkort! Ring mig eller maila på : smedjatherese@hotmail.se
Mvh Therese

...
04.10 | 15:18

Tack snälla för svar.
Kan man förboka till våren? Vill ge bort kurs till min sambo i julklapp. Mvh Hellen

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS