Smedje-Bak
Pågrund av Corona har vi tyvärr inte kunnat genomföra denna tradition på två år men i normala fall brukar
vi:
Helgen innan jul varje år ordnar Nicke och jag tunnbrödsbakning i smedjan.
Grannar och vänner är välkomna. Men max 10 stycken,annars får man stå å baka hela natten. Det är först
till kvarn....
Vi har smitt två bakhällar som ställs över formarna i ässjan och sen eldas det av bara den under. (går att köpa av oss)
Alla tar med sig en deg , kavel ,vin och något ätbart utöver de första nygräddade
tunnbröd som självklart äts direkt. Mellan 50-150 tunnbröd per familj brukar det bli. Underbart att ha till julbordet! Dessutom har vi en väldans kul kväll.
En tradition som kanske du ska börja med oxå?
Har man ingen smedja går det bra att göra det över en annan form av eld eller i en stekpanna på spisen.
Här kommer receptet:
Bohuslänskt Tunnbröd (ca 50 st)
1 L Mjölk
50 g Smält smör
Blanda mjölk och smör ( 37 grader)
50 g Jäst
Sen i med jäst, blanda.
2 L Rågsikt Blanda i sirapen och brödkryddor.
1/2 L Vetemjöl Rör
ihop resten.
2 tsk Hjorthornsalt
Sirap och brödkryddor efter bihag
LYCKA TILL !
Nethan Wikström
Vilken UNDERBART fin tradition (o hemsida) ni har <3
Undra om degen till tunnbröden ska jäsa ngt innan utbak o gräddning?
Vill testa att göra dem på spisen.
Guðmundur Örn, Ísland
Verry nice work, nice homepage.