Smedje-Bak

Pågrund av Corona har vi tyvärr inte kunnat genomföra denna tradition på två år men i normala fall brukar vi:
 
Helgen innan jul varje år ordnar Nicke och jag tunnbrödsbakning i smedjan.
Grannar och vänner är välkomna. Men max 10 stycken,annars får man stå å baka hela natten. Det är först till kvarn.... 

Vi har smitt två bakhällar som ställs över formarna i ässjan och sen eldas det av bara den under. (går att köpa av oss)

Alla tar med sig en deg , kavel ,vin och något ätbart utöver de första nygräddade tunnbröd som självklart äts direkt. Mellan 50-150 tunnbröd per familj brukar det bli. Underbart att ha till julbordet! Dessutom har vi en väldans kul kväll.

En tradition som kanske du ska börja med oxå?
Har man ingen smedja går det bra att göra det över en annan form av eld eller i en stekpanna på spisen.
Här kommer receptet:



                             Bohuslänskt Tunnbröd  (ca 50 st)

1 L    Mjölk             
50 g    Smält smör              Blanda mjölk och smör  ( 37 grader)
50 g    Jäst                           Sen i med jäst, blanda.
2 L     Rågsikt                     Blanda i sirapen och brödkryddor.
1/2 L  Vetemjöl                  Rör ihop resten.
2 tsk  Hjorthornsalt
Sirap och brödkryddor efter bihag

                           LYCKA TILL !



Kommentarer

20.11.2019 19:04

Nethan Wikström

Vilken UNDERBART fin tradition (o hemsida) ni har <3
Undra om degen till tunnbröden ska jäsa ngt innan utbak o gräddning?
Vill testa att göra dem på spisen.

18.05.2012 02:00

Guðmundur Örn, Ísland

Verry nice work, nice homepage.